Atapark Yapı Denetim http://www.ataparkyapidenetim.com Wed, 04 Apr 2018 14:29:49 +0000 tr-TR hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.3 http://www.ataparkyapidenetim.com/wp-content/uploads/2017/11/fov.png Atapark Yapı Denetim http://www.ataparkyapidenetim.com 32 32 Titreşim Ölçümü Nedir? Nasıl Yapılır? http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/titresim-olcumu-nedir-nasil-yapilir/ http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/titresim-olcumu-nedir-nasil-yapilir/#respond Thu, 23 Nov 2017 15:19:35 +0000 http://www.ataparkyapidenetim.com/?p=1097

Titreşim, Maden ve taş ocakları, ulaşım araçları, sanayi ve inşaat makinelerinin çalışması sırasında meydana getirdikleri, genellikle katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılan ve insan vücudunca hissedilen mekanik salınım (vibrasyon) hareketleridir. Çalışmakta olan ve iyi dengelenmemiş araç ve gereçler genellikle titreşimi olması gerekenden fazlasıyla oluştururlar. Bu titreşimler, bulunulan ortamda gürültü ayrıca makineler üzerinde yüksek gerilmeler, aşınma ve malzeme yıpranması gibi istenmeyen sonuçlara sebep olurlar.

Endüstrideki titreşim kaynaklarının çoğunu el ve el parmakları ile kollara ulaşan titreşimleri oluşturan titreşim kaynakları oluşturur. Bunlar, taş kırma makinaları, kömür ve madencilikte kullanılan pnömatik çekiçler, ormancılıkta kullanılan taşınabilir testereler, parlatma ve rende makinaları, sanayide kullanılan elektrikli el aletleridir. Bu araçlar, dönerek, vurarak veya hem dönerek hem de vurarak titreşirler. Tüm vücudun, etkisi altında kaldığı titreşim kaynakları da, traktör ve kamyon kullanımı, dokuma tezgahları, yol yapım, bakım ve onarım makinaları ile özellikle çelik konstrüksiyonlu yapılarda titreşime sebep olan makina ve tezgahlardır.

Titreşime maruz kalan insanlarda fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar (yorgunluk, dikkat azalması, ortopedik rahatsızlıklar, sakatlıklar, iş kazaları,) yaşam kalitesinde olumsuz etkiler, çalışma performansının azalması gözlenmektedir.

Mekanik Titreşimler ve Çalışanlar Üzerindeki Etkileri:

Bütün Vücut Titreşimi:

Vücudun tümüne aktarıldığında, çalışanın sağlık ve güvenliği için risk oluşturan, özellikle de bel bölgesinde rahatsızlık ve omurgada travmaya yol açan mekanik titreşimlerdir.

El-Kol Titreşimi:

İnsanda el-kol sistemine aktarıldığında, çalışanın sağlık ve güvenliği için risk oluşturan ve özellikle de damar, kemik, eklem, sinir ve kas bozukluklarına yol açan mekanik titreşim çeşididir.

Çalışma ortamında işçilerin mekanik titreşime maruz kalmaları sonucu ortaya çıkabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden korunmalarını sağlamak ve alınması gerekli önlemleri belirlemek amacıyla işverenin Titreşim Ölçümü yaptırması gerekmektedir, yapılan titreşim ölçümleri sonucunda çıkan sonuçlar maruziyet sınır değeri ve maruziyet eylem değeri ile karşılaştırılıp gerekli görülmesi halinde tedbir ve önlemler alınır.

Maruziyet Sınır Değerleri ve Maruziyet Eylem Değerleri

Maruziyet eylem değeri

Aşıldığı durumda, çalışanın titreşime maruziyetinden kaynaklanabilecek risklerin kontrol altına alınmasını gerektiren değerdir.

El-kol titreşimi için

  • Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 5 metre/saniyekare
  • Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri: 2,5 metre/saniyekare

Bütün vücut titreşimi için

  • Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 1,15 metre/saniyekare
  • Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri: 0,5 metre/saniyekare

Bu değerlerin üzerinde titreşim yaratan makine ve teçhizat için, başta titreşim yalıtımı olmak üzere gerekli teknik önlemler alınarak, binada ölçülen titreşimlerin sınır değerlerin altına indirilir.

Titreşim Ölçümü Yasal Zorunluluk

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 22 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ÇALIŞANLARIN TİTREŞİMLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK’le birlikte

İşverenlerin, çalışanların maruz kaldığı mekanik titreşim düzeyini, işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde ele alır, gerekiyor ise ölçümler yaptırarak mekanik titreşime maruziyeti belirler. Bu ölçümler, 20/08/2013 tarihli ve 28741 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmeliğe göre yaptırmaları gerekmektedir.

Kullanılan Standartlar:

Madencilik-hava şoku ve yer titreşim ölçümü TS 10354:1992
Mekanik titreşim ve şok-binaların titreşimi-titreşimin ölçülmesi ve binalara etkilerinin değerlendirilmesi için kılavuz TS ISO 4866:2006
Mekanik titreşim-Titreşim emisyon değerinin belirlenmesi amacıyla hareketli makinelerin deneye tabi tutulması EN 1032:2003 + A1:2009
Mekanik titreşim-kişilerin maruz kaldığı elle iletilen titreşimin ölçülmesi ve değerlendirilmesi-bölüm1: genel kurallar TS EN ISO 5349-1:2005
İnsanın tüm vücut titreşimine maruz kalmasının değerlendirilmesi-bölüm 2: binalarda sürekli ve darbe ile meydana gelen titreşim(1 Hz ila 8 Hz) TS ISO 2631-2:2001
Mekanik titreşim-dönmeyen parçaların ölçümü ile makinenin titreşimini değerlendirmesi-bölüm 5: hidrolik güç üretme ve pompalama tesislerindeki makine setleri ISO 10816-5:2000

Titreşim Ölçümü Nasıl Yapılır ?

Titreşim ölçümü titreşimin en fazla olduğu odada ve noktada üç yönde yapılır ve en yüksek değer esas alınır. (Binaların yakınından geçen demir yolu ve kara yolu ulaşım araçları ile, yerleşim bölgesi yakınındaki sanayi tesislerinin binalarda yaratacağı titreşimler için de bu sınır değerleri kullanılır.)

Yönetmeliğe göre titreşim ölçüm parametresi mm/s cinsinden titreşim hızı tepe değeridir.

]]>
http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/titresim-olcumu-nedir-nasil-yapilir/feed/ 0
Trabzon Risk Analizi Hizmeti http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-risk-analizi-hizmeti/ http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-risk-analizi-hizmeti/#respond Thu, 23 Nov 2017 15:19:18 +0000 http://www.ataparkyapidenetim.com/?p=1096 Risk Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Her çalışmanın amacı belli bir kazanç sağlamak veya başarılı olmaktır. Ancak çok az bile olsa kaybetme durumu her işte mevcuttur. Kayıplara neden olan tüm etkenler risk olarak adlandırılır ve sonucu belli olmayan her işin bir riski vardır. Risk, size bağımlı veya sizden bağımsız etkenlerin etkisiyle ortaya çıkabilecek, istatistik olarak kalıplandırılabilecek olayların tümünü oluşturur.  Kontrol edilebilmeleri bile değişkenlik gösteren bu kötü sonuçlar doğurabilecek risklerin önüne geçilmesi için bir uzman dâhilinde işyerlerinin incelenmesi şarttır. Özellikle Türkiye yüksek iş kazası istatistikleri ile dünyanın birçok ülkesinden geride kalmaktadır. İnsan hayatının her türlü durumda korunması ve gerekli ortamların sağlanması, ülkenin gelişmişliğini gösteren en büyük etken olduğu için bu yüz kızartıcı durumun önüne geçilmesi için yasalarla zorunlu hale getirilmesi gerekmiştir. İnsan hayatına değer vermeyen, oluşabilecek kazaların önlemini alamayan işletmeler de zaten itibar sarsıcı bu durumdan olumsuz olarak etkileneceklerdir. Artık iş güvenliği yasalarıyla, bir apartman dahi olsa, apartman için çalışanı mevcut ise risk analizi yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

Risk analizi, yapılan işler sonucunda her türlü işyeri yetkilisi ve çalışanı için zarara neden olabilecek risklerin belirlenmesi ve olasılıklar dâhilinde yorumlanması işlemidir. Riskler belirlenir, risklere sebebiyet verecek kaynaklar sınıflandırılır ve doğabilecek sorunlar olasılık dağılımı ile işyeri yetkililerine aktarılır. Olasılık dağılımlarını yorumlamak için de mutlaka bir iş güvenliği uzmanının görüşünün alınması gerekecektir. Yönetmeliğin gerçekleştirilmesinde ve yasalar doğrultusunda sunulacak en iyi hizmeti bünyemizde bulunan iş güvenliği uzmanlarımız, iş yeri hekimimiz ve sağlık personelimizle sizlere aktarmaktayız.

İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği Kapsamı

Çalışanları arasında iş güvenliği uzmanı bulunmayan işyerlerinde, bu yükümlülük ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden veya yetkilendirilmiş toplum sağlığı merkezlerinden hizmet alarak yerine getirebileceği belirtilmiştir.

İşverenin çalışma ortamında iş imkânı sağladığı personelin sağlığını ve güvenliğini sağlaması ve bu durumu sürdürmesi beklenir. Bu amaç doğrultusunda risk analizi yaptırılır. Ancak risk analizinin gerçekleştirilmiş olması ile işverenin yükümlülüğü sona ermez. Risk analizi çalışmalarında uzmanlara ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belge tedarik edilmelidir.

Risk analizi ne sadece işverenin ne de görevlendirilen uzmanın yetkisindedir. Risk analizi bir ekip çalışmasıdır ve bu ekibi oluşturacak kişiler yönetmelikçe belirtilmiştir. Kısaca bahsedecek olursak; işveren veya vekili, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri, işyeri çalışan temsilciler ve oluşabilecek riskler hakkında bilgi sahibi destek elemanları bu ekibi oluşturacaktır.

İşveren, risk analizi çalışmalarının yürütülmesi için bir kişiyi görevlendirip analiz akışının ilerlemesini sağlayabilir ancak hiçbir şekilde analizin gerçekleştirilmesi için gerekli olan çalışmaların yapılmasına engel teşkil edebilecek bir davranışta bulunamaz. Ayrıca analiz ekibi de işverenin sağladığı belgelerin korunması ve gizli tutulmasıyla yükümlüdür.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu göre tek bir işçisi olan apartmanlar, siteler ve işyerleri de risk analizini gerçekleştirmek zorundalar.

Risk analizi ne zaman ve ne sıklıkta gerçekleştirilmelidir?

Kuruluş aşamasından sonra risk analizi yapılmamış işyerlerinde öncelikli olarak yapılması gereken işlem risk analizini oluşturmaktır. Daha sonra olabilecek değişikliklerde risk analizi yenilenmelidir. Bu değişiklikleri; işyerinin taşınması, işyerinin el değiştirmesi ve teknolojik olarak üretimde kullanılan ürünün değişmesi, yeni ve ciddi bir tehlikenin ortaya çıkması –ki bu işyeri dışında kaynaklanan bir durumdan ötürü de olabilir- , uygulamalarda gözden kaçan herhangi bir durumun tespiti olarak sıralayabiliriz.

Eğer iş yerinde bir iş kazası meydana gelmiş veya bir meslek hastalığı gibi durum oluşmuşsa risk analizi tekrar yapılmalıdır.

İşyerinin tehlike sınıfına göre yapılan risk analizleri de ayrıca tekrarlanmalıdır. Üç adet olmak üzere çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli tehlike sınıfları vardır. İşyerleri aşağıda belirtilen tehlike tanımlarına göre sınıflandırılır.

Tehlikeler belirlendikten sonra ister psikolojik ister fizyolojik olarak oluşabilecek tüm etkiler belirlenir ve kayda alınır. İşletmenin yeri nedeniyle, plan dışı düzenlemelerin yapılmasıyla, işyeri binasında kullanılan yapı malzemeleri, her türlü faaliyet esnasındaki çalışma usulleri, ziyaretçiler, hijyen alışkanlıkları gibi durumlar bile tehlike sınıfının belirlenmesinde etkilidir.

Tehlike sınıfı da belirlendikten sonra iş yerleri sınıflarına göre 2, 4 ve 6 yılda bir analizlerini yenilemek zorundadırlar.

Risk Analizi Nasıl Yapılır?

Tehlikeler belirlenip, risk oluşturan etkenler tespit edildikten sonra her bir durum ayrı ayrı dikkate alınarak kimlerin, nelerin, ne şekilde ve hangi şiddette zarar göreceği belirlenir. Oluşturulan veriler doğrultusunda ulusal veya uluslararası standartlar esas alınarak seçilen yöntemlerden bir veya birkaçı kullanılarak analiz edilir. Risk analizi olasılık dağılımı olarak işverenlere sunulur. Olasılık dağılımını elde etmek için belirlenen yöntemler vardır.

Analitik Yöntem

Belirlenen yapısal modele göre bireysel kestirimler, satış ve maliyetlerin olasılık dağılımları gibi, matematiksel olarak birleştirilerek net değer,şimdiki değer gibi son değişkenin olasılık dağılımına ilişkin parametreler elde edilir.

Risk analizi oluşturulmasında stratejik planlama yardımıyla işlemler yürütülür ve sonuçlandırılır. Stratejik planlama da amaç belirlenir, firma iç ve dış çevresi konusunda bilgi toplanır, kaynaklar belirlenir ve yapılacak sistem ve duyarlılık analizleri ile sonuçlandırılır.

Risk Analizinde son nokta simülasyon sürecidir. Sorun tanımlanarak denklem belirlenir ve model geliştirilmiş olur. Öncelikle bağımsız daha sonra bağımlı değişkenler ile denklemler bilgisayara girilir ve yorumlanır.

İşyerinde birbirinden farklı departmanlar mevcut ise her bir bölüm için risk analizi gerçekleştirilmelidir. Ayrı bölümler için gerçekleştirilen risk analizleri bir bütün olarak değerlendirilir.

Riskler analiz edilerek etki büyüklüklerine göre sıralanıp kontrol amacıyla bir planlama oluşturulur. Risk mümkünse ortadan kaldırılır, mümkün değilse kabul edilebilir bir seviyeye indirilir. Riskleri ortadan kaldırmak için hazırlanan planlar işverence uygulamaya konulur. Planlar düzenli olarak izlenir, denetlenir ve aksama olduğunda gerekli düzeltici ve önleyici işlemler gerçekleştirilir. Tabi ki de risk kontrolü gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus yeni risklerin oluşmasına olanak vermemektir.

Risk analizinin nasıl yapıldığının daha iyi anlaşılması için aşağıda belirtilen örnekleri inceleyebilirsiniz.

1) Bu örnekte modelleme yapılarak nasıl risk analizi yapıldığı örneklenmiştir.

Olay: Petrol kuyusunun açılması için bir yatırım önerisinin geliştirilmesi

Öncelikle Yatırımın finansal niteliklerini değerlendirecek şekilde bir model geliştirilir. Modelleme sürecini iyi belirlemek için zaman boyunca olası olayların sırasını gösteren bir karar ağacı oluşturulabilir.

-Petrol kuyusunun açılmasında olay sırası

Kuyu açma kararı verilirse modeli denetleyen üç önemli değişkenin olduğu görülmektedir;

Kuyunun açılması durumunda sonuç ( Başarı veya başarısızlık)

Bulunan petrolün büyüklüğü

Kuyunun çalıştırılması sonucunda sağlanacak kar ya da zarar

Model belirlendikten sonra bir sonraki aşamada Girdi değişkenlerin tanımlanır; Kuyu açma maliyeti Başarı, Yıllık üretim, Faaliyet gideri, Fiyat,

Belirlenen değişkenlerle Model denklemlerinin oluşturulur ve kuyu açma ile ilgili model mantığı akış şeması yardımıyla model çözülür ve sonucu yorumlanır. Simülasyon Analizi kuyu açma yatırımı ile ilgili son kararı verecektir. Sonuçta elde edilen Net Karın Şimdiki Değeri dağılımı ve sonuçlar ışığı altında yatırım kararı vermek, karar vericiye aittir.

2) İnşaat sektöründen bir risk analizi örneği;

Olay; İskele üzerinde çalışma.

Tehlike; İskele.

Tehlike unsurları;

  1. İskele Ayaklarının Yere Tam Oturmaması.
  2. İskele Çaprazlarının Tam Olarak Monte Edilmemesi
  3. İniş ve Çıkış Merdiveninin Olmaması
  4. Platform Korkuluklarının Olmaması
  5. Tekerlekli İskelelerde Frenin Olmaması
  6. İskele üzerinde Taşıma Kapasitesinin Belirtilmemiş Olması
  7. Emniyet Kemeri Takılmaması
  8. Sökü Yapılması

Belirlenen unsurlardan 1. şık için oluşturulmuş riskleri incelersek;

İskelenin Yıkılması, İskele Üzerindeki Malzemelerin Aşağıya Düşmesi, İskele Üzerindeki İşçinin Düşmesi, İskelenin Diğer İşçilerin Üzerine Yıkılması.

Tüm riskler için olasılık, şiddet, risk puanı ve öncelik sırası numaralandırılır.

Önlem; İskele Ayakları  Denetlenmeden İşe Başlanmaması

Önlemi almakla sorumlu kişi; tüm firmalar.

Risk Analizi Dokümantasyonu

Risk analizinin sonuçlarının aktarımı farklı şekillerde olabilmektedir. Ancak mutlaka içerisinde bulunması gereken kısımlar vardır.

Risk Analizlerinin fiyatlandırılmasında ise göz önünde bulundurulması gereken birçok etken vardır. İşçi sayısı ve tehlike sınıfı ile birlikte işin yapıldığı çalışma alanı büyüklüğü ve kullanılan makine ekipman sayısı hepsi birlikte değerlendirilmelidir.

Risk Analizi Yaptırmama Sonucu İşvereni Bekleyen Süreç:

Risk Analizi yaptırmamanın cezası 10’uncu maddesinin birinci fıkrasına göre 3.234 TL olarak belirlenmiştir. Eğer analiz yaptırmama durumu devam ediyorsa bu aykırılığın devamı halinde her ay 4.851.-TL ceza ödenmesi gerekecektir. Çalışanlara eğitim verme yükümlülüğüne uymayanlara ise her çalışan için 1.087 TL idari para cezası uygulanacağı hususu da kanunda açıkça belirtilmiştir.

]]>
http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-risk-analizi-hizmeti/feed/ 0
Trabzon Sağlık Raporu Hizmeti http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-saglik-raporu-hizmeti/ http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-saglik-raporu-hizmeti/#respond Thu, 23 Nov 2017 15:18:49 +0000 http://www.ataparkyapidenetim.com/?p=1095 İş İçin Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınıyor?

Trabzon’da işe ilk giriş için sağlık raporu veren devlet ve özel hastaneler hangileridir? Trabzon’da Aile hekimlerinden iş için rapor alınıyor mu? Trabzon’da iş için sağlık raporu nereden alınır? Trabzon’da iş değişikliği için sağlık raporu nasıl alınır? Trabzon’da İş için sağlık raporu ücreti ne kadar oluyor?

Yeni düzenlemelere göre sağlık raporu alma işlemini Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri yani OSGB ile işyeri hekimi gerçekleştirecektir. Sağlık gözetiminden doğacak olan maliyetler ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işveren tarafından karşılanmak zorundadır.

10’dan Az Çalışana Sahip İşyerleri İçin Farklı Bir Durum Var

10’dan daha az sayıda çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinde de sağlık raporu alınabilmektedir.

Şayet ondan az sayıda çalışanınız varsa ve örneğin ofis işyeri gibi az tehlikeli sektörlerde faaliyet gösteren bir işyerinde çalışacaksanız sağlık raporu olarak işçinizin aile hekimi veya bir devlet hastanesinden alacağı sağlık raporunu kabul edilebilirsiniz. Ancak özellikle belirtmek gerekirse bu sadece az tehlikeli işyerleri ile ondan az sayıda çalışanı olan işyerleri için geçerlidir. Şayet maden, fabrika gibi tehlikeli veya depoculuk faaliyetleri gibi tehlikeli işlerde çalışan sayınız bir iki kişi bile olsa sağlık raporu işyeri hekiminden alınmak zorundadır.

Trabzon’da İş İçin Sağlık Raporu Özel Hastanelerden Alınabiliyor Mu?

Sağlık Bakanlığının 07.05.2004 tarihli 2004/67 sayılı Özel Hastanelerde Sağlık Kurulu Raporu Düzenlenmesi Hakkında Genelgesinde “Özel hastanelerde; usulüne uygun olarak teşekkül ettirilmiş olsa bile özürlü sağlık kurulu raporu, vergi muafiyeti raporu, yurt dışı tedavi raporu, maluliyet raporu, özel tertibatlı araç ithali amacıyla alınan raporlar gibi özellikli raporlar verilemez” hükümleri yer almaktadır. Bu sebepten dolayı özel hastaneler veya özel sağlık hizmeti sunucuları işe giriş ve aralıklı sağlık muayeneleri için sağlık raporu veremez. Özel hastanelerden alınan işçi raporları bu madde yüzünden geçersizdir.

]]>
http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-saglik-raporu-hizmeti/feed/ 0
İşyeri Hekimliği ve İş Sağlığı Hizmetleri http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/isyeri-hekimligi-ve-is-sagligi-hizmetleri/ http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/isyeri-hekimligi-ve-is-sagligi-hizmetleri/#respond Thu, 23 Nov 2017 15:18:26 +0000 http://www.ataparkyapidenetim.com/?p=1094 İş Sağlığı Hizmeti

İş sağlığı hizmeti çalışanların işyeri hekimi tarafından rehberlik, danışmanlık, sağlık gözetimi ve sağlık ile ilgili eğitimlerini kapsar.

Yeni İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasasına göre işveren, çalışanları arasında işyeri hekimi ve diğer sağlık personelini bulundurmak zorundadır. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet alarak yerine getirebilir.

İşyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği süre içinde her ay 5140 Lira para cezası kesilecektir. Yeni yasasının “işyeri hekimi” ile ilgili maddesi aşağıda bilgilerinize sunulur.

Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;

  • Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir.
  • Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar.
  • İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlar.
  • Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirir.
  • Çalışanların sağlık ve güvenliğini etkilediği bilinen veya etkilemesi muhtemel konular hakkında; görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşları, başka işyerlerinden çalışmak üzere kendi işyerine gelen çalışanları ve bunların işverenlerini bilgilendirir.

İşyeri hekimi çalıştırma şartı; 50’den çok çalışanı olan bütün işyerleri 1 Ocak 2013 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 1 Ocak 2014, 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri  1 Temmuz 2016’da başlayacak.

Sağlık Raporu

6331 sayılı yasanın “Sağlık Gözetimi” başlıklı 15. maddesine göre işverenler, işçilerin,

  1. İşe girişlerinde,
  2. İş değişikliğinde,
  3. İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri halinde,
  4. İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla, yaptıkları işe uygun olup olmadığına dair sağlık raporu aldırmak zorundadır. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu alarak işe başlayabilir. 6331 sayılı kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan (OSGB)Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır. Bir OSGB olarak Üsküdar ve Başakşehir’de ki merkezimizde sağlık raporu uzman işyeri hekimleri tarafından verilmektedir.

İşyeri Hekiminin Görevleri

  • İşyerinde, çalışma ortamı gözetimi ve çalışanların sağlık gözetimi ile ilgili danışmanlık yapar.
  • Kantin, yemekhane, soyunma odası, duş ve tuvaletlerin bakımı ve temizliği konusunda gerekli kontroller yapar ve tavsiyelerde bulunur.
  • İş sağlığı, hijyen, toplu koruma yöntemleri ve kişisel koruyucu donanımı hakkında tavsiyelerde bulunur.
  • İşyerindeki risk değerlendirmesi çalışmalarında görev alır.
  • İşyerinde sağlığa zararlı risklerin değerlendirmesi ve önlenmesi ile ilgili mevzuata göre yapılması gereken sağlık muayenelerini yapar.
  • İşyerindeki işin yürütümünde ergonomik ve psikososyal riskleri göz önünde bulundurarak, çalışanların çalışma ortamı uygunluğu hakkında araştırmalar yapar.
  • Gece vardiyaları dahil tüm çalışanların sağlık gözetimini yapar.
  • İşyerinde bulaşıcı hastalıkların kontrolü için yayılmayı önlemek ve bağışıklamayı sağlamak için portör muayenelerinin yapılmasını sağlar.
  • Sağlık gözetimi sonuçlarına göre, bulunması halinde iş güvenliği uzmanı ile işbirliği yaparak gerekli ölçümlerin yapılmasını ister ve değerlendirir.
  • Sağlık gözetimi konusunda çalışanları bilgilendirir.
  • Bulunması halinde iş güvenliği uzmanı ile işbirliği yaparak, yıllık çalışma planı ve yıllık değerlendirme raporu hazırlar.
  • İş sağlığı, hijyen ve ergonomi ile ilgili eğitimlerin verilmesi için ilgili kişilerle işbirliği yapar.
  • Çalışanlara genel sağlık konularında eğitim verir ve bu eğitimlerin devamlılığını sağlar.
  • İş kazaları veya meslek hastalıklarının azalmasına yönelik çalışmalarda bulunmak.
  • Yeni teknolojinin sağlık bakımından değerlendirmesini yapar ve test edilmesini sağlar.

Çalışma Süreleri 2016-2017

  • Çok Tehlikeli Sınıfta Çalışan Başına 20 Dk.
  • Tehlikeli Sınıfta Çalışan Başına 10 Dk.
  • Az Tehlikeli Sınıfta Çalışan Başına 5 Dk.
]]>
http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/isyeri-hekimligi-ve-is-sagligi-hizmetleri/feed/ 0
Trabzon Acil Eylem Planı http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-acil-eylem-plani/ http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-acil-eylem-plani/#respond Thu, 23 Nov 2017 15:17:43 +0000 http://www.ataparkyapidenetim.com/?p=1093 Acil Durum Nedir? : Toplumun tamamının veya belli kesimlerinin normal hayat ve faaliyetlerini durduran veya kesintiye  uğratan ve acil müdahaleyi gerektiren olayları ve bu olayların oluşturduğu kriz halidir.

Acil Durum Ekibi Nedir? : Yangın, deprem ve benzeri afetlerde binada bulunanların tahliyesini sağlayan, olaya ilk müdahaleyi  yapan, arama‐kurtarma ve söndürme işlerine katılan ve gerektiğinde ilk yardım uygulayan ekiptir.

Açık Arazi İşletmesi Nedir? : Tabiat şartlarına açık olan ve otopark, tank sahaları, hurda sahaları, kimyevi madde, kereste deposu,  piknik alanı ve turistik tesis gibi amaçlarla kullanılan muhtelif büyüklükteki arazi işletmesidir.

Alevlenme Noktası Nedir? : Isınan maddeden çıkan gazların, bir alevin geçici olarak yaklaştırılıp uzaklaştırılması  sonucunda  yanmayı sürdürdüğü en düşük sıcaklığıdır.

Atrium Nedir? :  İki veya daha çok sayıda katın içine açıldığı, merdiven yuvası, asansör kuyusu, yürüyen merdiven  boşluğu veya su, elektrik, havalandırma, iklimlendirme, haberleşme, tesisat bacaları ve şaftlar hariç,  üstü kapalı geniş ve yüksek hacmidir.

Bina Tehlike Sınıflandırması :  

Düşük tehlikeli yerler,   Orta tehlikeli yerler,  Yüksek tehlikeli yerlerdir.

Bina yüksekliği 21.50 m’den fazla olan konut harici binalarda ve bina yüksekliği 30.50 m’den fazla olan konut binalarında  belirtilen yüksekliklerden daha yukarıda olan katlarında en çok üç kat bir yangın kompartımanı olarak düzenlenir.

Yanmakta Olan Madde Çeşidine Göre Sınıflandırma:

A SINIFI YANGINLAR: Odun, kömür, kâğıt, ot, doküman ve plastik  gibi yanıcı katı maddeler yangınıdır.

B SINIFI YANGINLAR: Benzin, benzol, makine yağları, laklar, yağlı boyalar, katran ve asfalt gibi yanıcı sıvı maddeler yangınıdır.

C  SINIFI  YANGINLAR:  Metan,  propan,  bütan,  LPG,  asetilen,  havagazı ve hidrojen gibi yanıcı gaz maddeler yangınıdır.

D SINIFI YANGINLAR: Lityum, sodyum, potasyum, alüminyum ve  magnezyum gibi yanabilen hafif ve aktif metaller ile radyoaktif   maddeler gibi metaller yangınıdır.

YANGIN KOMPARTIMANI

Bir bina içerisinde, tavan ve  taban döşemesi dâhil olmak üzere, her yanı en az 60  dakika  yangına  karşı  dayanıklı  yapı  elemanları  ile  duman ve ısı geçirmez alanlara ayrılmış bölgedir.

SIVILAŞTIRILMIŞ  PETROL  GAZI  (LPG)

Petrolden  ve  doğalgazdan elde edilerek basınç altında sıvılaştırılan  propan, bütan ve izomerleri gibi hidrokarbonları veya  bunların karışımıdır.

YÜKSEK  BİNA

Bina  yüksekliği  21.50  m’den,  yapı  yüksekliği 30.50 m’den fazla olan binalardır.

BİNALARIN KULLANIM ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLARI

Binaların yangın algılama ve söndürme projeleri, tesisat projelerinden ayrı olarak hazırlanır. Bir kat alanı 2000 metrekareden fazla  olan katların tahliye projeleri, mimarî projelerden ayrı olarak hazırlanır.

  • Konutlar
  • Konaklama amaçlı binalar
  • Kurumsal binalar
  • Büro binaları
  • Ticaret amaçlı binalar
  • Endüstriyel yapılar
  • Toplanma amaçlı binalar
  • Depolama amaçlı tesisler
  • Yüksek tehlikeli yerler
  • Karışık kullanım amaçlı binalardır.

Toplam kapalı kullanım alanı 10000 metrekareden büyük imalathane, atölye, depo, otel, motel, sağlık, toplanma ve eğitim  binalarında, binaya ait yangın tahliye projeleri, bina girişinde ve yangın sırasında itfaiyenin kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde  bulundurulur. Bu projelerde; binanın kaçış yolları, yangın merdivenleri, varsa itfaiye asansörleri, yangın dolapları, itfaiye su  verme ağızları, yangın pompaları ile jeneratörün yeri işaretlenir.

Yüksek Tehlikeli Yerler

  • Parlayıcı ve patlayıcı gazlarla ilgili yerler, LPG, doğalgaz ve benzeri gazların depolama, taşıma,  doldurma boşaltma ve satış işlerinin yapıldığı yerlerdir.
  • Patlayıcı  maddelerle  ilgili  yerler,  ısı  ve  basınç  tesiri  ile  kolay  tutuşabilen  ve  patlayabilen  maddelerin bulunduğu yerlerdir. Mermi, barut, dinamit kapsül ve benzeri maddelerin imal ve  muhafaza edildiği ve satıldığı yerler bu yerlerdendir.
  • Yanıcı sıvılarla ilgili yerler, yanıcı sıvıların üretildiği, depolandığı ve hizmete sunulduğu satış tesisleri ve benzeri yerlerdir.

Yangın Duvarları

Bitişik nizam yapıları birbirinden ayıran yangın duvarları, yangına en az 90 dakika dayanıklı olarak  projelendirilir.

Kaçış Yolları, Kaçış Merdivenleri Ve Özel Durumlar

Kaçış yolları kapsamına;

  • Oda ve diğer bağımsız mekânlardan çıkışlar
  • Her kattaki koridor ve benzeri geçitler
  • Kat çıkışları
  • Zemin kata ulaşan merdivenler
  • Zemin  katta  merdiven  ağızlarından  aynı  katta    yapı  son  çıkışına  götüren yollar
    Son çıkış, dâhildir.

Asansörler kaçış yolu olarak kabul edilmez.

Kaçış Yollarının Belirlenmesi

  1.  Yapının kullanım sınıfı
  2. Kullanıcı yükü
  3. Kat alanı
  4. Çıkışa kadar alınacak yol
  5. Çıkışların kapasitesi önemlidir.

Zemin kattaki dükkân ve benzeri yerlerde kişi sayısı 50’nin altında ve kaçış uzaklığı en uzak noktadan dış ortama açılan kapıya  olan uzaklık 25 m’den az ise, bina dışına tek çıkış yeterli kabul edilir.

Kaçış Yolu Sayısı Ve Genişliği

Toplam kullanıcı sayısı 50 ila 500 kişi arasında ise kattaki bir kaçış yolunun genişliği 100 cm’den, 501 ila 2000 kişi arasında  ise kattaki bir kaçış yolunun genişliği 150 cm’den, 2001 ve daha fazla ise kattaki bir kaçış yolunun genişliği 200 cm’den az  olmayacak şekilde çıkış sayısı bulunur.    Kaçış yolu, bu özelliği dışında, yapının mekânlarına hizmet veren koridor ve hol olarak kullanılıyor ise 110 cm’den az  genişlikte olamaz. Hiçbir çıkış veya kaçış merdiveni veyahut diğer kaçış yolları, hesaplanan bu değerlerden ve 80 cm’den daha  dar genişlikte olamaz.  Yüksek binalarda kaçış yollarının ve merdivenlerin genişliği 120 cm’den az olamaz.   Kaçış yolu koridoru yüksekliği 210 cm’den az olamaz.   İki çıkış gereken mekânlarda, her bir çıkışın toplam kullanıcı yükünün en az yarısını karşılayacak genişlikte olması gerekir.

Yangın Güvenlik Holü

Yangın güvenlik holleri; kaçış merdivenlerine dumanın geçişinin engellenmesi, söndürme ve kurtarma elemanlarınca kullanılması ve gerektiğinde engellilerin ve yaralıların bekletilmesi için yapılır. Hollerin, kullanıcıların kaçış yolu içindeki hareketini engellemeyecek şekilde tasarlanması şarttır. Yangın güvenlik hollerinin duvar, tavan ve tabanında hiçbir yanıcı malzeme kullanılamaz ve bu hollerin, yangına en az 120  dakika dayanıklı duvar ve en az 90 dakika dayanıklı duman sızdırmaz kapı ile diğer bölümlerden ayrılması gerekir.   Aksi belirtilmedikçe kaçış merdivenlerine, bir yangın güvenlik holünden veya kullanım alanlarından bir kapı ile ayrılan hol,  koridor veya lobiden geçilerek ulaşılır.
Acil durum asansörü ile yapı yüksekliği 51.50 m’den fazla olan binalarda kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü  yapılması zorunludur.
Yangın  güvenlik  hollerinin  kullanmaya uygun  şekilde  boş bulundurulmasından, bina  veya  işyeri  sahibi  ve yöneticileri  sorumludur.

]]>
http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-acil-eylem-plani/feed/ 0
Trabzon İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-is-sagligi-ve-guvenligi-egitimleri/ http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-is-sagligi-ve-guvenligi-egitimleri/#respond Thu, 23 Nov 2017 15:16:39 +0000 http://www.ataparkyapidenetim.com/?p=1085 Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik‘e uygun olarak çalışanlara verilecek eğitim, işyerinin faaliyet alanına göre gerekli konular belirlenir. Bunlar:

Çalışanların Yasal Hak Ve Sorumlulukları,
Yasal Mevzuat İle İlgili Bilgiler,
İşyerinde Güvenli Ortam Ve Sistemleri Kurma,
Kişisel Koruyucu Alet Kullanımı,
İş Kazaları Ve Meslek Hastalıkların Sebepleri Ve İşyerindeki Riskler,
Kaza, Yaralanma Ve Hastalıktan Korunma Prensipleri Ve Korunma Tekniklerinin Uygulanması,
İş Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı,
Kimyasal, Fiziksel Ve Biyolojik Maddelerle Ortaya Çıkan Riskler,
Temizlik Ve Düzen,
Yangın Olayı Ve Yangından Korunma,
Termal Konfor Şartları,
Ergonomi,
Ekranlı Ekipmanlarla Çalışma,
Uyarı İşaretleri,
Elektrik, Tehlikeleri, Riskleri Ve Önlemleri,
İlk Yardım, Kurtarma.
Genel İş Sağlığı Ve Güvenliği Kuralları’dır.

]]>
http://www.ataparkyapidenetim.com/index.php/2017/11/23/trabzon-is-sagligi-ve-guvenligi-egitimleri/feed/ 0